dinsdag 22 maart 2011

Kinderen, geweld en Dungans.

Onlangs werd een neefje van me van ongeveer 13 jaar in zijn straat in elkaar geslagen. De daders waren iets oudere jongeren van een jaar of 15 a 16. Ze wilden zijn nieuwe fiets, toen hij die in eerste instantie niet af wilde geven gingen er 3 jongens op hem in slaan en schoppen. De fiets was meteen verkocht, het ging ze om wat geld.


Ik heb geprobeerd om te bekijken of dit veroorzaakt zou kunnen zijn door acties die wij als volwassenen doen. Waarom willen kinderen alles hebben?
Waarom is dingen hebben zo belangrijk op zo'n jonge leeftijd?


De commercie is toegenomen en richt zich steeds meer op kinderen. Kijk maar naar de reclames op tv, de gerichte adds in Hyves en dan al die speeltjes die je bij de supermarkt krijgt bij de boodschappen.


Dat laatste ben ik gaan zien als eerste opzetje om kleine kinderen aan te leren dat je dingen moet bezitten. Natuurlijk moet moeder/vader meer boodschappen halen om meer Dungans,funky beans, voetbalplaatjes, enz. te krijgen. Maar naast dit marketing aspect is dit een eerste aanzet in het brainwashen van kinderen. De boodschap is duidelijk: Verzamel ze allemaal! Je moet het hebben en desnoods op school ruilen, dat is leuk.
Uiteindelijk belanden de plastieken speeltjes toch ook in de prullenbak, zinloos en milieu schadelijk ook nog eens.


Samengevat denk ik dat onze generatie agressieve en gerichte marketing strategie├źn toepast op jonge kinderen, zodat deze wordt geleerd om hoe dan ook dingen te willen hebben. Heb je geen geld of je ouders, dan zijn sommigen niet in staat om zonder geweld toch hun zin te krijgen. In de supermarkt word het al erg vroeg aangeleerd.


Misschien moet ik een actie beginnen tegen speelgoed aan de kassa.

3 opmerkingen:

 1. Ach joh, in de middeleeuwen, toen was het pas erg.
  Wel heel naar van je neefje zeg, brute shit. Hopelijk worden de daders goed aangepakt, wellicht komen ze bij mij op school?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eens met Anki. Heel rot voor je neefje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ene heeft misschien ook geen direct verband met het andere, dat gaat wat ver. Maar "wij" 30'ers/40'ers moeten niet alleen ons verbazen over het gedrag van deze jongeren, maar ook kijken naar wat we zelf doen.

  BeantwoordenVerwijderen